Bekendmaking genomineerden 2012

De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft vijf personen en hun projecten bekend gemaakt die dit jaar meedingen naar de prijs. Het zijn (in willekeurige volgorde) Dick Smeijers, voorzitter van woon- en leefgemeenschap De Wonne in Enschede, Almelo en Glanerbrug; Ellen Hoogveld van het Atelier voor de Overlevingskunst in Nijmegen; Leida Schuringa van het Quality Centre Vluchtelingvrouwen in Utrecht; Bien Hofman van de Pendrecht Universiteit in Rotterdam; Bea Ganesh en Savitri Chandrikapersad uit Den Haag.

In totaal werden dit jaar 17 projecten voorgedragen. De bekendmaking van de Ab Harrewijn Prijs 2012 zal plaatsvinden op zondag 13 mei vanaf 15.00 uur in r.-k. spiritueel centrum De Boskant in Den Haag, aan de Fluwelen Burgwal 45. GroenLinks senator Tof Thissen zal bij deze gelegenheid een lezing houden.

Meer informatie over de vijf genomineerden:

  • Dick Smeijers, voorzitter van woon- en leefgemeenschap De Wonne in Enschede, Almelo en Glanerbrug. De drie gemeenschappen bestaan uit een kern van permanente bewoners, die een wisselend aantal tijdelijke bewoners opvangen, zoals zwervers en psychiatrische patiënten. De Wonne heeft ook een kringloopwerkplaats voor mensen met een arbeidsbeperking.
  • Ellen Hoogveld van het Atelier voor de Overlevingskunst in Nijmegen, een kunstproject voor en met dak- en thuislozen, dat hen in hun kracht wil zetten. Mensen kunnen zonder indicatie in het atelier binnenlopen om te gaan schilderen, tekenen of mozaïeken, voor een gesprek, maar ook voor een kop koffie en een boterham. De gemaakte schilderijen worden tentoongesteld in de Titus Brandsmakapel en af en toe op andere plekken binnen of buiten Nijmegen. Van verkochte werken gaat de helft naar de maker en de helft naar het atelier het kopen van nieuwe materialen.
  • Leida Schuringa van het Quality Centre Vluchtelingvrouwen in Utrecht. Het Quality Centre ondersteunt vluchtelingvrouwen bij het ontwikkelen en inzetten van hun kwaliteiten. In het Quality Centre Vluchtelingenvrouwen vormen meer dan 100 vrouwen een netwerk, dat elkaar steunt en van elkaar leert. Ruim veertig vrouwen vervullen een actieve rol in het meidenproject, de kapperscursus, de salons, het vertellen van levensverhalen en het zoeken van betaald werk.
  • Bien Hofman van de Pendrecht Universiteit in Rotterdam. Pendrecht geldt als de een na zwakste onder de zogenoemde Vogelaarwijken. Voor Bien en haar team zijn de bewoners de deskundigen van hun eigen wijk en professionals kunnen van hen wat leren. Zo is de Pendrecht Universiteit ontstaan, een kenniscentrum in de wijk van, voor en door wijkbewoners. Er is een sportfaculteit, een historische faculteit en een faculteit van de vernieuwing van Pendrecht.
  • Bea Ganesh en Savitri Chandrikapersad uit Den Haag. Zij zetten zich al jarenlang vrijwillig in voor de ouderen in de seniorenflat De Houtzagerij en in de buurt. Bijvoorbeeld door busreisjes te organiseren voor de ouderen, activiteiten in de gemeenschappelijke ruimte te houden, te zorgen voor gezamenlijk sporten en veel aandacht te geven aan de diverse grote religieuze feesten.