Michelle van Tongerloo wint Ab Harrewijn Prijs 2023

Straatarts Michelle van Tongerloo is de winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2023. De bekendmaking vond plaats op zaterdag 13 mei bij ’t Groene Sticht in Utrecht.

Michelle van Tongerloo is huisarts met een praktijk in IJsselmonde (Rotterdam-Zuid). Daarnaast is ze actief in de Pauluskerk, waar ze veel dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren tot haar patiënten rekent. Om het geldgebrek in deze groep te counteren zette ze een particulier systeem van hulpverlening op. Vooral de combinatie van hulpverlening met politieke actie sprak de jury aan.

Uit het juryrapport: “De winnaar van dit jaar staat met de poten midden in de modder van onze welvarende maatschappij en slaagt erin met onorthodoxe middelen mensen te mobiliseren. Zo krijgen de afgehaakten een gezicht en worden hun directe problemen aangepakt. De actie gaat altijd gepaard met een luide aanklacht tegen instanties en overheden die gaten laten vallen in de dienstverlening aan burgers. Dit onvoorwaardelijke engagement met de ongeziene en ongehoorde onderkant van onze samenleving heeft de jury overtuigd.”

De overige genomineerden waren:

  • Bryan Vreijsen is de oprichter van brabantmaatjes.nl, een website voor jongeren die zich eenzaam voelen.
  • Thuis in Oss is een stichting die de opvang van vluchtelingen begeleidt, niet kijkt naar reden, herkomst of afkomst, maar naar mensen op zoek naar veiligheid.
  • Celien Anches (Glamma) zet zich in voor Rotterdamse kinderen die het moeilijk hebben (en hun moeders).
  • Gianni Da Costa van Giving Back Projects/Stichting Rondom de Klas uit Amsterdam richt zich op mensen zonder verblijfsvergunning die geen recht hebben op een uitkering of op hulp van de voedselbank.

Deze editie van de Ab Harrewijn Prijs kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Landelijke Cliëntenraad, ’t Groene Sticht en Emmaus Domstad. De uitreiking werd live uitgezonden en valt na te zien via de website van de LCR