Nancy Nijsten wint Ab Harrewijn Prijs 2024

Nancy Nijsten uit Heerlerheide is de winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2024 voor haar initiatief van een voedselbank op basis van vertrouwen. De jury maakte dit bekend tijdens een bijeenkomst op 11 mei in de Pauluskerk in Rotterdam. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van 5.000 euro.

Het juryrapport: “De jury waardeert het werk van Nancy Nijsten omdat ze, na hulp te hebben ontvangen in een periode van armoede, besloot om zelf ook hulp te bieden. Ze wachtte niet op toestemming en begon gewoon met het uitdelen van brood uit haar achterbak. Inmiddels is zij de voedselbank van zo’n honderd gezinnen in Parkstad. Niet op basis van pasjes – zoals bij veel voedselbanken in Nederland inmiddels gebruikelijk is – maar op basis van vertrouwen. Dat vertrouwen is een heel menselijke benadering, maar het is ook een politieke boodschap: probeer niet alles dicht te regelen, maar waardeer mensen om wie ze zijn. Met die instelling is Nancy Nijsten een waardige winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2024.”

Overige genomineerden

  • Anna Kowalska van POLKA – Centrum voor Poolse Vrouwen in Den Haag. POLKA, met inmiddels 30 vrijwilligers en twee locaties, is vijf jaar geleden opgericht om Poolse vrouwen goed te informeren, te activeren en integratie in de lokale samenleving te stimuleren.
  • Ninny Duarte projectleider van Volhouders Rotterdam en zelf slachtoffer van de toeslagenaffaire, zet zich in om de relatie tussen slachtoffers en overheid te herstellen. Met het Volhouders-project bieden slachtoffers elkaar ondersteuning en herstellen zij samen van wat er is gebeurd.
  • Saskia Brandewijn zet inmiddels zeven jaar ervaring in de bijstand en isolement om in vrijwilligerswerk bij een cliëntenplatform. Daar adviseert ze overheden hoe cliënten wel/niet te ondersteunen.
  • Sannie Post, Rian van Pelt en Ellen van Zuylen namens Broodje Aap & Linke Soep uit Tilburg. Deelnemers en vrijwilligers praten, koken en eten met elkaar. Een lage drempel naar nieuwe contacten en plannen voor de toekomst.

De introductiefilmpjes

Het volledige juryrapport

In een van de welvarendste landen ter wereld is nog altijd behoefte aan mensen die het initiatief nemen om iets te doen aan armoede of sociale uitsluiting. Om de mensen op te vangen voor wie de sneltreinmaatschappij weinig aandacht kan opbrengen, omdat ze niet goed kunnen meekomen, niet over de juiste papieren beschikken of gewoon pech hebben gehad in hun persoonlijke leven.

Aandacht vragen voor dit soort initiatieven is de bestaansreden van de Ab Harrewijn Prijs. Voor de 22ste keer reiken we hem dit jaar uit. Al die jaren heeft het nooit ontbroken aan nieuwe initiatiefnemers. De jury heeft altijd lastige keuzes te maken. Ook deze middag hebben we weer vijf mooie genomineerden aan u mogen voorstellen: een centrum voor Poolse vrouwen, een kleine maar belangrijke voedselbank, een platform voor slachtoffers van de toeslagenaffaire, een onverschrokken adviseur in bijstandszaken en een laagdrempelige keuken.

Het is geen toeval dat deze initiatieven zo verschillend en daarmee onvergelijkbaar zijn. We vinden het als jury belangrijk om te laten zien hoe divers de noden in de Nederlandse samenleving zijn. En hoe divers ook de mensen die de handschoen oppakken.

Die diversiteit maakt het ook ieder jaar moeilijk om een winnaar aan te wijzen. We vergelijken immers appels met peren. De jury heeft niet een vinklijst met criteria die we afvinken. In plaats daarvan kijken we naar de elementen die Ab altijd waardeerde in een initiatief: persoonlijke betrokkenheid, aansluiting bij de doelgroep, en als het even kan ook een politiek statement: laten zien dat het ook anders kan.

Dat kan nog steeds op alle genomineerden van dit jaar slaan. En natuurlijk zijn zij ook alle vijf winnaars. Niet omdat ze hier staan, maar om wat ze doen, in Den Haag, in Heerlerheide, in Rotterdam, in Utrecht en in Tilburg. Jullie zijn belangrijk om wat je betekent voor anderen. Maar als jury ontkomen we er uiteindelijk niet aan om een afweging te maken.

De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2024 is Nancy Nijsten uit Heerlerheide.

De jury waardeert het werk van Nancy Nijsten omdat ze, na hulp te hebben ontvangen in een periode van armoede, besloot om zelf ook hulp te bieden. Ze wachtte niet op toestemming en begon gewoon met het uitdelen van brood uit haar achterbak. Inmiddels is zij de voedselbank van zo’n honderd gezinnen in Parkstad. Niet op basis van pasjes – zoals bij veel voedselbanken in Nederland inmiddels gebruikelijk is – maar op basis van vertrouwen. Dat vertrouwen is een heel menselijke benadering, maar het is ook een politieke boodschap: probeer niet alles dicht te regelen, maar waardeer mensen om wie ze zijn. Met die instelling is Nancy Nijsten een waardige winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2024.

Foto’s van de uitreiking

Foto’s door Peter de Bie

Lezing Ralf Embrechts

Ralf Embrechts is (onder andere) oprichter van de Quiet 500, een tijdschrift over armoede. Zijn volledige lezing valt als pdf na te lezen.

Als we het dan over houvast hebben dan is er gelukkig een tegenbeweging van talloze initiatieven in buurten, in wijken, in steden, waarvan we er nu vijf zo smakelijk voorgeschoteld krijgen. Deze vijf staan symbool voor die tegenbeweging, tegen het systeem in, of …. of beter het is eigenlijk een vooruitbeweging, vooruit, dat laat zien dat het anders kan, dat het anders moet, dat we het anders doen. Dat is misschien wel de grootste gemene deler van alle winnaars en genomineerden van de Ab Harrewijnprijs in de afgelopen jaren, vooruit denken vooruit bewegen, en vooral vooruit doen.