Nominaties Ab Harrewijn Prijs 2023

De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft vijf personen en hun projecten bekend gemaakt die dit jaar meedingen naar de prijs. De bekendmaking van de Ab Harrewijn Prijs 2023 vindt plaats op zaterdag 13 mei vanaf 14.30 uur bij ’t Groene Sticht in Utrecht (Ab Harrewijnstraat 46, Utrecht Terwijde).

Voor de editie van 2023 bundelt de Ab Harrewijn Prijs de krachten met woongemeenschap ’t Groene Sticht en de Landelijke Cliëntenraad, twee organisaties waarvoor Ab Harrewijn de basis legde. In de ochtenduren viert ’t Groene Sticht zijn twintigjarig bestaan met een minisymposium. In de middag vindt ook de jaarlijkse Ab Harrewijn Rede van de Landelijke Cliëntenraad plaats, als onderdeel van de prijsuitreiking. De naam van de spreker wordt later bekend gemaakt.

De volgende vijf genomineerden zijn door de jury van de Ab Harrewijn Prijs geselecteerd (in willekeurige volgorde):

  • Michelle van Tongerloo is huisarts met een praktijk in IJsselmonde (Rotterdam-Zuid). Daarnaast is ze actief in de Pauluskerk, waar ze veel dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren tot haar patiënten rekent. Om de zorg voor deze groep gefinancierd te krijgen, zette ze een particulier systeem van hulpverlening op.
  • Bryan Vreijsen is de oprichter van Brabant Maatjes, een website voor jongeren die zich eenzaam voelen. Hij begon de site nadat hij veel respons kreeg op een oproep die hij deed op Twitter: ‘Voel mij dagelijks alleen, zou graag iemand hebben om leuke dingen mee te doen’. De groep telt momenteel 1.300 leden.
  • Thuis in Oss is een stichting die de opvang van vluchtelingen begeleidt, niet kijkt naar reden, herkomst of afkomst, maar naar mensen op zoek naar veiligheid. Bijzonder is dat in Oss mensen van alle nationaliteiten bij elkaar opgevangen worden en dat de bewoners van de opvang samen bepalen hoe die opvang vorm krijgt.
  • Celien Anches (Glamma) zet zich in voor Rotterdamse kinderen die het moeilijk hebben (en hun moeders). Dat doet ze via haar Facebook groep Glamma’s Foundation. Het gaat om heel praktische hulp: van schooltassen en voeding tot menstruatiepakketten.
  • Gianni Da Costa van Giving Back Projects/Stichting Rondom de Klas uit Amsterdam richt zich op mensen zonder verblijfsvergunning die geen recht hebben op een uitkering of op hulp van de voedselbank. Dit is een groep die formeel niet bestaat. Hij probeert zoveel mogelijk zorg op maat te regelen voor deze groep, die bestaat uit zowel afgewezen asielzoekers als arbeidsmigranten.