René Serno wint Ab Harrewijn Prijs 2022
De Ab Harrewijn Prijs 2022 gaat naar René Serno van Samen voor Sliedrecht. Dit maakte juryvoorzitter Kees Vendrik bekend tijdens de feestelijke uitreiking in de Rotterdamse Prinsekerk op 13 mei. ‘Samen voor Sliedrecht’ organiseert door het jaar heen afwisselende activiteiten voor alle leeftijdsgroepen en bereidt eenmaal per maand gratis een voedzame maaltijd voor ongeveer 80 inwoners met een smalle beurs.
Uit het juryrapport: “De jury heeft bewondering voor de tomeloze inzet waarmee René Serno een waaier aan activiteiten ontplooit in Sliedrecht. Van maaltijden voor inwoners met een smalle beurs tot een festival met levende standbeelden. Daarbij zoekt hij heel breed de samenwerking, met de gemeente, met ondernemers, met geloofsgemeenschappen. Hij gaat voorop in het maken van onderlinge verbondenheid tussen mensen, zodat eenzaamheid minder plaats heeft. Mensen kunnen hun problemen met elkaar bespreken en in onderling contact ook oplossingen vinden. Al doende ontstaat er meer contact, leefbaarheid en veiligheid.”
De winnaar van de Ab Harrewijn prijs ontvangt 5.000 euro om te besteden aan zijn project, en een wisseltrofee, het kunstwerk Mount Fuji van Iris Roskam.
Overige genomineerden
Alle genomineerden van de Ab Harrewijn Prijs zijn winnaars en krijgen 1.500 euro om te besteden aan hun project. Naast Samen voor Sliedrecht waren in 2022 genomineerd:
- Ankie Somers namens Don Camillo te Roermond. Het Goede Doelen Huis Don Camillo geeft gebruikte goederen zoals. huishoudelijke artikelen, kleding, klein meubilair en boeken middels een donatie een tweede kans. Daarnaast is iedereen welkom in de woonkamer voor een gezellig gesprek of een kopje koffie. Meer informatie
- Meriam Beek namens de Voorplanters van de Voedseltuin te Rotterdam. De voorplanters vormen een kwekerij die plantjes opkweekt voor diverse buurttuinen en de Voedseltuin, die op zijn beurt verbonden is aan de Rotterdamse voedselbank. Meer informatie
- Angelique van den Berg van het Droombankje te Arnhem. Het Droombankje is opgericht vanuit de ambitie en wens om dak- en/of thuisloze mensen zonder verslaving of psychische stoornis een warm thuis te bieden gecombineerd met een individueel begeleidingstraject met het doel te werken aan persoonlijk en maatschappelijk herstel. Meer informatie
- Marianne de Koning van De Verbindingskamer namens bewonersinitiatief Gijsingflats in Rotterdam. De vijf Gijsingflats in de wijk Bospolder Tussendijken gaan als eerste flats van het aardgas af. Dit gegeven is de aanleiding geweest voor het ontstaan in iedere flat van een groepje actieve bewoners die de oren en ogen zijn van hun flat. Zij verzorgen activiteiten maar vangen ook signalen op ´achter de voordeur´ die tot hulp op maat leiden. Geen website.
Het volledige juryrapport
Niet ver hiervandaan, in de Merwehaven, ligt een groot cruiseschip waar dezer dagen vluchtelingen uit Oekraïne wonen. Anderen zijn ondergebracht in hotels of bij mensen thuis. Toen Rusland binnenviel en miljoenen huis en haard ontvluchtten, bleek Nederland ineens helemaal niet vol te zijn. Deze week gingen we over de grens van 50.000 Oekraïners in Nederland heen.
Het is verleidelijk, en ook niet helemaal onterecht, om in dit verband te wijzen op de duizenden Syriërs die nog altijd vastzitten op Griekse eilanden. Onze gastvrijheid is selectief. Maar je kunt er ook anders tegenaan kijken: onze gastvrijheid blijkt groter te zijn dan we tot voor kort allicht dachten.
Toen Ab Harrewijn tijdens de oorlog op de Balkan de militaire portefeuille kreeg van de GroenLinks fractie in de Tweede Kamer, benadrukte hij ook altijd de positieve kant, de mogelijkheid om te verbinden. Hij maakte contact met iedereen, van hoog tot laag in het leger en met de mensen in de Balkan. Een van zijn petekinderen is een oorlogskind uit Bosnië. Juist onverwachte klusjes leidden bij Ab altijd tot bijzondere tekenen van gastvrijheid, vriendschap en trouw.
Die optimistische blik, kijken naar mogelijkheden in plaats van hindernissen, is ook wat de genomineerden van de Ab Harrewijn Prijs bindt. Ieder jaar weer. Ga maar na. Je kunt je erbij neerleggen dat armoede nu eenmaal een gegeven is, maar dat is niet wat Don Camillo in Roermond doet. Je kunt accepteren dat een voedselbank weinig groente in de aanbieding heeft of dat de steden verstenen, maar de Voorplanters werken concreet aan alternatieven. Je kunt zeggen ‘er zijn geen huizen, en al helemaal niet voor daklozen’, maar daar legt het Droombankje zich niet bij neer. Je kunt vinden dat iedereen maar voor zijn eigen aandacht moet zorgen, maar Samen voor Sliedrecht kijkt daar anders tegenaan. En je kunt aannemen dat wonen in een flat nu eenmaal weinig sociale contacten met zich meebrengt, maar de bewoners van de Gijzingflats laten zien dat het anders kan.
Het zijn vijf totaal verschillende initiatieven, maar ze delen één belangrijk gegeven: niet bij de pakken neerzitten. Daarom zijn ze in al hun verscheidenheid fijne genomineerden. We zijn als jury trots dat we ieder jaar weer vijf zulke mooie initiatieven mogen belonen. De mensen die hier staan maken deel uit van de mooiste kant van Nederland.
Toch doen wij als jury ook een beetje mee aan het vergroten van de kloof in Nederland. We gaan namelijk een winnaar aanwijzen. Dat is niet eenvoudig, want de Ab Harrewijn Prijs hanteert geen vinklijstje met criteria. We kijken naar originaliteit, persoonlijke inzet en maatschappelijke impact. Dit jaar moesten we zelfs een extra juryvergadering inlassen om een keuze te maken.
Het viel de jury op dat de winnaar bij voorkeur werkt met en voor mensen. De persoonlijke charme brengt mensen bij elkaar, krijgt hen aan de praat krijgen, maakt dat ze een mening vormen over wat gaande is, en wat ze er aan kunnen doen. Met kleine middelen ontstaat een beweging, die stapje voor stapje verandering ten goede teweeg brengt. De jury is bijzonder geraakt door deze inzet van onderop.
Daarom heeft de jury van de Ab Harrewijnprijs 2022 besloten dat de wisselbokaal met bijbehorend geldbedrag dit jaar gaat naar René Serno van ‘Samen voor Sliedrecht’
De jury heeft bewondering voor de tomeloze inzet waarmee René Serno een waaier aan activiteiten ontplooit in Sliedrecht. Van maaltijden voor inwoners met een smalle beurs tot een festival met levende standbeelden. Daarbij zoekt hij heel breed de samenwerking, met de gemeente, met ondernemers, met geloofsgemeenschappen. Hij gaat voorop in het maken van onderlinge verbondenheid tussen mensen, zodat eenzaamheid minder plaats heeft. Mensen kunnen hun problemen met elkaar bespreken en in onderling contact ook oplossingen vinden. Al doende ontstaat er meer contact, leefbaarheid en veiligheid.
Foto’s van de uitreiking
Foto’s Peter de Bie