Vrouwen voor Elkaar wint Ab Harrewijn Prijs 2020

Nuran Florissen-Kapikiran van het Deventerse initiatief Vrouwen voor Elkaar wint de Ab Harrewijn Prijs 2020. Dit maakte de jury bekend tijdens een bijeenkomst in de Rotterdamse Pauluskerk op donderdag 10 september. Vrouwen voor elkaar is een plek waar vrouwen uit allerlei culturen samenkomen voor verschillende activiteiten en om ervaringen uit te wisselen.

Het juryrapport: “De jury was onder de indruk van de vele initiatieven die Nuran Florissen-Kapikiran in de loop der jaren ontplooid heeft en de vasthoudendheid die ze daarbij betracht. Ze is er daarbij in geslaagd een hechte, veelkleurige groep vrijwilligers om zich heen te verzamelen. Het is een voorbeeld van het opbouwen van een gemeenschap die zich voor en met elkaar ontwikkelt.”

De prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van 5000 euro dat de winnaar naar eigen inzicht aan het project kan besteden. De vier overigen genomineerden ontvangen een bedrag van 1500 euro. Een overzicht van de genomineerden is hier te vinden. De uitreiking werd live uitgezonden via YouTube en valt ook na te kijken.

Volledig juryrapport

De corona crisis maakt niet alleen dat we hier zitten op een andere datum dan gebruikelijk, maar ook in een klein gezelschap. Een gezelschap, bovendien, waarin we nooit meer de vader van Ab Harrewijn op de eerste rij zullen zien zitten. Hij is vorige week overleden en vanochtend begraven. Dat drukt ook een stempel op deze uitreiking.

De coronacrisis maakt ook dat de randen van de samenleving meer buiten beeld rafelen dan ooit. De armoede neemt snel toe, ook vanwege het verlagen van de bijstandsuitkeringen. Huishoudens kampen met schulden. Sociale problematiek, zoals huiselijk geweld, verdwijnt achter voordeuren waar hulpverleners minder dan voorheen doordringen. Met name in achterstandswijken zijn kinderen ‘zoek geraakt’ door de sluiting van scholen. Er ligt, met andere woorden, in de economische krimpt die vermoedelijk volgt een grote maatschappelijke opgave om de kwetsbaarste mensen binnen boord te houden.
In die opgave is een belangrijke rol weggelegd voor persoonlijke initiatieven van burgers die het op zich nemen sociale onderwerpen lokaal bij de kop te pakken. De Ab Harrewijn Prijs haalt er jaarlijks vijf voor het voetlicht. Ook dit jaar hebben we weer een vijftal prachtige initiatieven mogen selecteren. Om ze even in herinnering te roepen:

  • Bärbel Goedeking begeleidt zelfregiegroepen in Rotterdam zodat mensen aan de onderkant van de samenleving leren op kleine schaal informeel te ondernemen.
  • Ronald Dashorst runt in Apeldoorn een gastvrije plek waar dak- en thuislozen elke maandag welkom zijn voor een maaltijd.
  • Nuran Florissen-Kapikiran is de initiatiefnemer van een plek in Deventer waar vrouwen uit allerlei culturen samenkomen.
  • Connie van den Broek waakt elke eerste zondag van de maand met een groep gelijkgestemden bij het uitzetcentrum van vluchtelingen en migranten in Rotterdam.
  • Grada Broek stond aan de wieg van een kleinschalig buurthuis in Utrecht waar mensen en welkom zijn die te maken hebben met dakloosheid, armoede en sociaal isolement.

We zeggen het ieder jaar, maar het kan geen kwaad het te herhalen. Al deze initiatieven zouden waardige winnaars zijn van de Ab Harrewijn Prijs. Eigenlijk zijn ze ook winnaars. Niemand gaat immers met lege handen naar huis. Toch kan maar één van de initiatieven de winnaar zijn van de prijs. Zo werkt dat nu eenmaal.

De Ab Harrewijn Prijs gaat dit jaar naar een initiatief dat mensen van verschillende achtergronden bij elkaar brengt. Niet alleen een statement maakt, maar ook een helpende hand uitstrekt. Vaak genoeg gaat het om de kleine gebaren die het leven betekenis geven. De Ab Harrewijn Prijs 2020 gaat naar Vrouwen voor Elkaar uit Deventer.

De jury was onder de indruk van de vele initiatieven die Nuran Florissen-Kapikiran in de loop der jaren ontplooid heeft en de vasthoudendheid die ze daarbij betracht. Ze is er daarbij in geslaagd een hechte, veelkleurige groep vrijwilligers om zich heen te verzamelen. Het is een voorbeeld van het opbouwen van een gemeenschap die zich voor en met elkaar ontwikkelt.

Foto’s van de uitreiking