Over Ab Harrewijn
Albert Bastiaan (Ab) Harrewijn (Giessen-Nieuwkerk, 22 november 1954 – Utrecht, 13 mei 2002) studeerde als telg uit een Gereformeerde Bondsgezin uit de Alblasserwaard theologie in Utrecht. Daar werd hij actief in de studentenbeweging, Christenen voor het Socialisme en de Communistische Partij van Nederland (CPN).
Op 18 december 1983 werd hij bevestigd in de Muiderkerk in Amsterdam. Daar werd hij geconfronteerd met de sluiting, vlak na elkaar, van twee scheepswerven. Harrewijn stimuleerde de oprichting van de Belangenvereniging Baanloze Scheepsbouwers, een van de vele initiatieven voor de onderkant van de samenleving die zouden volgen.
Op 1 februari 1995 werd hij partijvoorzitter van GroenLinks, waarin de CPN was opgegaan. Op 19 mei 1998 werd hij gekozen als lid van de Tweede Kamer. In het parlement hield hij zich vooral bezig met defensie en sociale zaken. Zo was hij samen met Paul Rosenmöller indiener van het wetsvoorstel dat beoogt ondernemingsraden inzicht te geven in de hoogte van inkomens van topkader, bestuurders en toezichthouders van een onderneming. Deze wet werd in 2006 aangenomen en gaat door het leven als de Wet Harrewijn.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 stond Harrewijn als elfde op de kandidatenlijst. Hij overleed echter op 13 mei, twee dagen voor de verkiezingen en een week na de moord op Pim Fortuyn, op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct dat hem vier dagen eerder had getroffen.