Eethoek Almelo wint Ab Harrewijn Prijs 2017
Monique en Stephan van Baaren van De Eethoek uit Almelo, een gaarkeuken voor mensen met een minimale beurs, winnen de Ab Harrewijn Prijs 2017. Juryvoorzitter Ineke van Gent maakte dit bekend tijdens een bijeenkomst op zaterdagmiddag 13 mei in de Pauluskerk te Rotterdam.
De Eethoek is een gaarkeuken voor mensen die een gratis warme maaltijd kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze met weinig geld moeten rondkomen of vanwege een lichamelijke handicap zelf niet kunnen koken. Er gaan moment ruim 50 gasten aan tafel, onder wie 21 kinderen. Het hele team van vrijwilligers bestaat uit ervaringsdeskundigen die samen de strijd tegen armoede aangaan.
Uit het juryrapport: “De jury heeft grote waardering voor de schijnbare eenvoud van het initiatief: samen eten, elkaar leren kennen, elkaar helpen. Met veel creativiteit slaagt het team van De Eethoek erin voor een minimaal bedrag een warme maaltijd op tafel te zetten voor ruim vijftig gasten. We hopen dat de prijs bijdraagt aan de bekendheid en waardering voor De Eethoek en hopen dat het prijzengeld ook wordt ingezet voor een mooie feestmaaltijd.”
Volledig juryrapport
Vorig jaar rond deze tijd maakte iedereen zich zorgen over de grote hoeveelheden vluchtelingen die naar Nederland kwamen. Er waren soms heftige protesten. Weliswaar was hun aantal slechts een fractie van de mensen die door Libanon worden opgevangen, maar toch heette het dat Nederland zou bezwijken onder zoveel vluchtelingen. Nu hoor je er weinig meer over, of hoogstens dat ergens wordt geprotesteerd tegen de sluiting van een asielzoekerscentrum.
Dat je er niets meer over hoort, betekent niet dat er niets meer aan de hand is. De vluchtelingen zijn er, legaal dan wel illegaal. De organisaties die zich met hen bezig houden, hebben de handen vol. En dat geldt eigenlijk voor alle onderwerpen waar de genomineerden van de Ab Harrewijn Prijs zich in de afgelopen vijftien jaar mee bezig gehouden hebben. Je hoort er soms helemaal niets over, maar dat maakt het niet minder reëel.
Neem bijvoorbeeld armoede, een jaarlijks terugkerend onderwerp. Je leest er weinig over in de krant, maar als u straks naar buiten loopt, weet dan dat 14,1 procent van de Rotterdammers onder de armoedegrens leeft. Dat is een op de zeven. Bij minderjarige kinderen is het zelfs een op de vijf. Tien jaar geleden, in 2007, was het percentage 8,6. De armoede is in de tussentijd dus met vijftig procent gegroeid. Toch staan de kranten er niet dagelijks bol van.
Als jury van de Ab Harrewijn Prijs zijn we altijd weer verrast hoeveel mensen in Nederland geen krant nodig hebben om schrijnende situaties te herkennen. En om er iets aan te gaan doen. Niet alleen de vinger op de zere plek leggen, maar ook proberen de situatie te veranderen. Ze zien het gebeuren in hun omgeving, of ze ervaren het zelf. Voor hen is het niet van belang dat anderen het onderwerp belangrijk vinden. Ze vinden het zélf belangrijk. Dat motiveert hen.
Ook dit jaar hebben we vijf genomineerden die een initiatief namen omdat ze vonden dat het nodig was. Voor vluchtelingen. Voor ouderen. Voor mensen die een maaltijd kunnen gebruiken. Die initiatieven onderling vergelijken is – we zeggen het steevast – niet te doen. Daarvoor zijn ze te veelsoortig. Hoe veelsoortig werd dit jaar nog eens benadrukt door de netwerkbijeenkomst die aan deze uitreiking vooraf ging. Er zijn echt heel veel verschillende manieren waarop je in dit welvarende land toch in de knel kunt raken.
Toch moeten we een hoofdwinnaar aanwijzen. De jury koos daarbij voor het initiatief dat naar haar mening het sterkst leunt op de doelgroep die ze bedient. Met een grote groep vrijwilligers die uit eigen ervaring weet waar het over gaat. Die bovendien voorziet in een van de basisbehoeften van het leven. De Ab Harrewijn Prijs 2017 gaat naar Monique en Stephan van Baaren van Stichting De Eethoek in Almelo.
De jury heeft grote waardering voor de schijnbare eenvoud van het initiatief: samen eten, elkaar leren kennen, elkaar helpen. Met veel creativiteit slaagt het team van De Eethoek erin voor een minimaal bedrag een warme maaltijd op tafel te zetten voor ruim vijftig gasten. We hopen dat de prijs bijdraagt aan de bekendheid en waardering voor De Eethoek en hopen dat het prijzengeld ook wordt ingezet voor een mooie feestmaaltijd.