Bij de Halte wint Ab Harrewijn Prijs 2019

Voor Bij de Halte, een ontmoetingsplaats in de wijk Zandweerd in Deventer, ontving initiatiefnemer Ilona Ordelman de Ab Harrewijn Prijs 2019. De jury onder voorzitterschap van Kees Vendrik overhandigde de prijs tijdens een bijeenkomst op 13 mei in de Pauluskerk te Rotterdam.

Door het bieden van een plek in de wijk waar buurt, bedrijfsleven en zorg samenkomen, bundelt Bij de Halte krachten. Deventer is een Hanzestad en was lid van het Hanzeverbond, van oorsprong een samenwerkingsorganisatie. De huidige maatschappelijke uitdagingen vragen opnieuw om een samenwerkingsverbond. Dit nieuwe verbond is een plek waar zorg, aandacht, business en initiatieven van onze buren samenkomen, maar ook participatie, sociaal en duurzaam ondernemen en Social Return On Investment (SROI). Meer informatie

Uit het juryrapport: “De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop Bij de Halte een veelheid aan activiteiten bij elkaar brengt. Het is een huiskamer voor de buurt, maar zzp’ers vinden er ook een werkplek. Wie werk of zorg zoekt, wordt er op het juiste spoor gezet. Door ruimtes te verhuren verwerft men eigen inkomsten. Het eindresultaat is een bijzondere samenleving waarin aandacht voor elkaar centraal staat.”

Volledig juryrapport

Zoals de mensen weten die de Ab Harrewijn Prijs al wat langer kennen, hanteren we als jury geen harde criteria bij het wegen van de mooie initiatieven die we jaarlijks binnen krijgen. Wel letten we bij ieder project op bepaalde aspecten: de rol van de initiatiefnemer, bijvoorbeeld, emancipatie van de doelgroep, verbindende kwaliteiten van het initiatief. Het zijn allemaal eigenschappen die we terugvinden in de winnaar van vorig jaar Nora Kasrioui.

In deze gepolariseerde tijden lijkt het soms alsof verbinden geen kwaliteit is. Je moet juist scherpe lijnen in het zand trekken, aantonen dat je bij de juiste groep hoort. Maak één fout en je valt buiten de boot. Daar geloven we als jury niet erg in. Juist door buiten je groep te denken leg je verrassende verbindingen. Ab zelf regelde ooit dekens voor Utrechtse daklozen door bij het leger te vragen of ze nog wat over hadden. Niet voor de hand liggend, maar wel effectief.

Verbindingen leggen buiten de kaders betekent ook dat de Ab Harrewijn Prijs niet één bepaalde doelgroep heeft. We hebben in de loop der jaren winnaars met totaal verschillende thema’s gehad: armoede, vluchtelingen, daklozen, verslaafden, mensen met psychologische problemen. Wat ze gemeen hebben is dat er initiatiefnemers achter zaten, die een maatschappelijke misstand constateerden en niet wachtten tot anderen het oppakten, maar zelf aan de slag gingen.

Op de een of andere manier zien we dat terug bij de projecten van alle vijf de genomineerden van dit jaar, met wie we zojuist kennismaakten. Een voedselproject op een plek waar je het misschien niet direct verwacht. Een politiecommissaris die het vak van koffiebrander leert aan mensen die pech gehad hebben in het leven. Een ontmoetingsplek voor mensen van wel zeer verschillende achtergronden. Een ontmoetingsplek voor mensen met juist zeer vergelijkbare achtergronden. En een Sinterklaas die komt op plaatsen waar mensen er niet altijd vertrouwen in hebben dat hij er zal zijn.

Allemaal waardige winnaars. Het is niet voor niets dat de genomineerden allemaal naar huis gaan met 1500 euro en een certificaat. Maar uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn van de prijs van 2019. De jury van de Ab Harrewijn Prijs koos als winnaar voor dit jaar een initiatief dat op een bijzondere manier diverse groepen op een verrassende en innovatieve manier met elkaar verbindt.

De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2019 is Ilona Ordelman van Bij de Halte.

De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop Bij de Halte een veelheid aan activiteiten bij elkaar brengt. Het is een huiskamer voor de buurt, maar zzp’ers vinden er ook een werkplek. Wie werk of zorg zoekt, wordt er op het juiste spoor gezet. Door ruimtes te verhuren verwerft men ook eigen inkomsten. Het eindresultaat is een bijzondere samenleving waarin aandacht voor elkaar centraal staat.

Foto’s van de uitreiking